dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa jest nieodłącznym elementem jeśli zmagamy się z cukrzycą. Warunkuje ona właściwe stężenie glukozy we krwi. Musimy odżywiać się prawidłowo jeśli chcemy uniknąć groźnych powikłań cukrzycy.  Cukrzyca jest chorobą, która lubi iść w parze z chorobami układu krążenia, które są drugą na świecie przyczyną zgonów, dlatego tak ważne jest to jak wygląda nasza codzienna dieta. Właściwa dieta także chroni nas przez rozwojem cukrzycy jeśli nasz profil węglowodanowy jest już nieprawidłowy. Wiele pacjentów martwi się- co jeść w cukrzycy, jak ma wyglądać dieta w cukrzycy, dlatego tak istotne jest skorzystanie z pomocy dietetyk w cukrzycy, który nakieruje nas jak ma wyglądać dieta  w cukrzycy.

Co to jest cukrzyca?

Cukrzyca jest niestety bardzo popularną jednostką chorobową. Jest ro przewlekła choroba, w której trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny do obniżenia poziomu cukru we krwi, który jest np. podniesiony po spożyciu posiłku. Zdarza się także tak, że insulina nie jest wykorzystywana przez nasz organizm w sposób prawidłowy i do tego stworzony. Organizm ludzki potrzebuje glukozy do prawidłowego funkcjonowania, do pozyskiwania energii, wykorzystywania jej m.in. do procesu budowy mięśni, ale insulina musi warunkować jej prawidłowe działanie.

Pamiętajmy o tym, że cukrzyca dzieli się na 4  typy.

  1. Cukrzyca typu 1
  2. Cukrzyca typu 2
  3. Cukrzyca o szczególnej etiologii
  4. Cukrzyca ciążowa

W każdym typie cukrzycy ważne jest spotkanie z dietetykiem od cukrzycy, ponieważ niezmiernie istotne jest wprowadzenie diety, która ochroni nas przed groźnymi powikłaniami tejże choroby.

Jak to jest z węglowodanami w cukrzycy?

Wiele pacjentów zastanawia się czy w cukrzycy można jeść węglowodany? W końcu węglowodany to nic innego jak cukry – więc logicznym wydaje się całkowita ich eliminacja jeśli chorujemy na cukrzycę. Tymczasem nic bardziej mylnego. Owszem należy zwracać szczególną uwagę na węglowodany jeśli zmagamy się z tą chorobą, ale bardzo ważnym jest ich rodzaj. W przypadku cukrzycy ma to niebagatelne znaczenie. Kluczowym jest całkowita eliminacja lub jak największe ograniczenie węglowodanów prostych. Gdzie są węglowodany proste? Znajdziemy je w produktach takich jak słodycze, słodkie przekąski, pieczywo cukiernicze, drożdżówki, słodkie bułki, czekolada, słodzone przetwory owocowe, gotowe kremy, dżemy oraz miód.

To jakie jeść węglowodany w cukrzycy? Węglowodany złożone. Wywierają one korzystny wpływ na profil węglowodanowy – czyli to co jest dla nas istotne w diecie cukrzycowej.

Dlaczego warto opierać swoją dietę na węglowodanach złożonych?

  • Obniżają one stężenie szkodliwego cholesterolu dzięki jego działaniu – zmniejszonemu jego wchłanianiu w jelitach. 
  • Korzystnie wpływają na procesy trawienne – dzięki zawartości błonnika pokarmowego.
  • Obniżają ładunek glikemiczny posiłku.
  • Dostarczają witamin z grupy B oraz żelaza.
  • Chronią nas przed rozwojem chorób układu krążenia.

Dieta cukrzycowa tak jak każda inna dieta musi być zróżnicowana pod względem poszczególnych składników odżywczych a eliminacja węglowodanów wcale nie jest niezbędna.

DIETA CUKRZYCOWA – CO JEŚĆ

Jeśli cierpimy na cukrzycy eliminacji – a chociaż ograniczeniu podlegają takie produkty jak

  • Słodycze i słone przekąski.
  • Produkty wysoko przetworzone.
  • Dania fast- food.
  • Dżemy, miody, konfitury, gotowe kremy do smarowania pieczywa.
  • Jasne gatunki pieczywa, kasz, ryżów oraz makaronów.
  • Mąka pszenna.
  • Owoce i warzywa bogate w cukrzy –  np. banany, winogrona.
  • Owoce suszone, owoce w puszce, syropy.

DIETA CUKRZYCOWA – INDYWIDUALNIE?

Pamiętajmy o tym, że dieta w cukrzycy musi być dobrana indywidualnie, pod nasz stan zdrowia, dobrane leczenie i wyniki. Jeśli chcemy by dieta skutecznie wspierała nas w walce z chorobą – warto zasięgnąć pomocy wykfalifikowanego dietetyka klinicznego.

W diecie cukrzycowej warto jeść więcej produktów takich jak:

  • Owoce i warzywa – szczególnie spożywane w postaci surowej, ponieważ także zawierają większe ilości błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów.
  • Ciemne gatunki kasz, ryżów i makaronów.
  • Ciemne gatunki pieczywa.
  • Mąka pełnoziarnista, otręby.
  • Płatki owsiane.
  • Produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

Dieta cukrzycowa – jadłospis

Śniadanie: Płatki owsiane na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz malin.

II śniadanie: Koktajl na maślance z kiwi, otrębami owsianymi oraz siekanymi orzechami.

Obiad: Pieczona pierś z kurczaka w pergaminie z ziołami. Kasza gryczana. Surówka z ogórka zielonego i natki pietruszki.

Podwieczorek: Ryż brązowy pełnoziarnisty z pieczonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym.

Kolacja : Kanapki z pieczywa razowego z serkiem białym, szynką drobiową, pomidorem oraz papryką.

DIETA W CHOROBIE – O CZYM JESZCZE PAMIĘTAĆ?

Pamiętajmy o regularnym spożywaniu posiłków. Jedzmy 4-5 posiłków dziennie – najlepiej o stałych porach. Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami negatywnie wpływają na prace trzustki a w konsekwencji na poziom cukru w surowicy krwi. Warto zaznaczyć także, że oprócz diety najważniejszym punktem jest bycie pod opieką lekarza diabetologa i dobrze dobrane leczenie farmakologiczne.

Szukasz dobry dietetyk w cukrzycy? Zapraszam do kontaktu. Niezależnie od typu cukrzycy z jakim się zmagasz – mogę Ci pomóc. Pamiętaj o zabraniu ze sobą na wizytę swoich badań i spisu aktualnie przyjmowanych leków – pozwoli mi to na jak najlepsze dobranie diety do Twojego stanu zdrowia.